Bebeklerde uyku düzeni

14-09-2022 16:25
Bebeklerde uyku düzeni
Uyku, tüm canlılarda vücut fonksiyonlarının sağlıklı çalışabilmesi için hayati önem taşıyan bir süreçtir. İnsanlarda uyku, tüm organların işlevini, bağışıklık sistemini, metabolizmayı, ruh halini, hücreleri ve dokuları direkt olarak etkiler. Uyku, bebeklerin de sağlıklı gelişim ve büyüme sürecinde son derece önemli bir yere sahiptir. 
Bebeklerde uyku düzeninin yerleşmesi ise zaman alan bir süreçtir.


BEBEK İLK GÜNDEN İTİBAREN KENDİ BEŞİĞİNDE UYUMALI
Yenidoğanların sağlıklı, kesintisiz uyku alabilmeleri açısından bulundukları ortam, beşik seçimi, anne-bebek iletişimi gibi unsurlar büyük önem taşımaktadır. 

Uzmanlar, yenidoğan bebeklerin kesintisiz anne sütü ile beslenmeleri gereken ilk 6 aylık dönemde ebeveynlerinin odasında ancak kendi beşiklerinde uyumalarını önermektedir. Yenidoğanların ebeveyn yatağında ve anne koynunda uyumaları ise ani bebek ölümlerinin en yaygın sebepleri arasında olduğu için sakıncalıdır. 

Bebeklerin sırt üstü olarak sere serpe beşiğe yatırılmaları tavsiye edilen yatırma şeklidir. Bebekler zaten doğal olarak sırt üstü yatarlar ve kafaları da sağa veya sola dönme eğilimdedir. Bu, en sağlıklı yatma şeklidir.

Ebeveyn yatağında yatırılan ancak beşiğe alıştırılmak istenen bebekler için ise anne kokusunun sinmiş olduğu çarşaf veya örtünün beşiğe serilmesi bebeğin alışmasını kolaylaştıracaktır. 


KENDİ ODASINA 6 AYDAN SONRA GEÇEBİLİR
Bebeğin kendi odasında yatmaya başlaması aslında annenin emzirme süreci ile ilişkilidir. Bebekler, sağlıklı gelişimleri için ilk 6 ay yalnızca anne sütü ile beslenmelidir. Bu da, bebeğin sık beslenme ihtiyacı nedeniyle anneye yakın yerde uyuması anlamına gelir. 
İlk 6 aydan sonra ise ek gıdaya başlayan bebekler, uyku ve beslenme düzenlerine göre, artık yavaş yavaş kendi odalarına geçirilebilir. 
Bebeğin kendi odası tasarlanırken, annenin de burada rahat bir şekilde hareket edebileceği, bebeğini besleyebileceği, onunla yatabileceği bir ortam yaratılması önemlidir. 
Kimi bebek odalarında anne için bir kanepe koyulabileceği gibi günümüzde bebek ve çocuklar için uyuma, oyun ve ebeveynlerle zaman geçirebilmeyi mümkün kılan güvenlikli karyolalar da mevcuttur. 

The Little Concept’in Montessori karyola takımları annelerin de rahatlıkla bebekleriyle birlikte vakit geçirebilmelerine imkan verecek şekilde tasarlanmıştır. Geniş ve güvenlikli karyola boyutları sayesinde anneler ve babalar hem uyku hem de uyku dışındaki zamanlarda rahatlıkla bebekleriyle aynı alanı paylaşabilirler. 



BEBEĞİN UYKU KALİTESİNİ DESTEKLEYECEK ÖNERİLER
Bebeklerde uyku düzeninin oturması biraz zaman alabilir. Ancak siz de alacağınız ufak önlemlerle bu süreçte bebeğinizin daha rahat uykuya dalmasını ve kesintisiz uyuyabilmesini kolaylaştırabilirsiniz.


Sağlıklı, güvenli, kaliteli uyku için;
-Bebeğinizin odasının çok aydınlık olmamasına dikkat edin. Loş bir oda bebeğin de daha kolay uykuya dalmasına yardımcı olacaktır.
-Oda sıcaklığı 21-25 derece aralığında olmalıdır. Çok sıcak veya çok soğuk ortamlar bebeği rahatsız edebilir.
-Ortamda uyarıcı niteliğe sahip gürültü olmaması önemlidir. Ancak sakin ve hafif bir müzik bebeğinizin uykuya dalmasını kolaylaştırabilir. 
-Bebeğinizin yatacağı yatak yüksek dansiteli, gömülme yapmayan sert nitelikte olmalıdır. The 
Little Concept’te sunduğumuz Sui Sleep İç Yatak yeni doğan döneminden itibaren tüm çocukluk döneminde kullanıma uygun olarak tasarlanmıştır. Çift taraflı yatağın yeni doğan yüzeyinde yüksek dansiteli, sert, gömülme yapmayan sünger yer alır. Yatağın diğer yüzeyinde ise 5 cm yüksekliğinde %100 lateks yer alır. Bebekler 12 ayı tamamladıktan sonra lateks yüzeyi kullanmaya başlar.
 

-Gerek tasarım gerekse malzeme açısından güvenli bir beşik veya karyola tercih edilmelidir.
-Bebek yatağında kullanılan tekstil ürünlerinin de hava sirkülasyonuna izin vermesi, ağır olmaması, organik kumaşlar kullanılması rahat ve sağlıklı bir uykuya yardımcı olacaktır.


BEBEK BEŞİĞİ VE KARYOLASI NASIL OLMALI?
Bebek beşiği ve karyolası seçerken bakılması gereken en önemli kriterler, güvenlik, konfor ve fonksiyonelliktir. Beşiklerde taşınabilirlik de bu listeye eklenebilir.
Bebeklerin beşikte geçirdiği dönem, sürekli annenin gözetiminde olduğu dönemdir. Bu açıdan beşiğin taşınabilir nitelikte olması önemlidir. Ancak gerek bebek beşiklerinde gerekse karyolada ilk kriter güvenlik olmalıdır. Beşik ve karyola bebeğin asla ve hiçbir koşulda zarar görmeyeceği şekilde tasarlanmış olmalıdır. Çok hafif malzemeden üretilmiş veya katlanabilir beşikler pratik gibi görünse de güvenlik açısından risk taşıyabilmektedir.
Beşik ve karyola seçiminde dikkat edilmesi gereken bir diğer özellik ise doğallık olmalıdır. En sağlıklı olan, doğal ahşap malzemeden yapılan ürünlerdir. Hem bebeğinizin sağlığı hem güvenliği hem de aldığınız ürünün sağlamlığı açısından düşünüldüğünde doğal, ahşap malzeme en avantajlı seçim olacaktır. Özellikle masif ahşap küf ve bakteri oluşumunu da engellemesi bakımından en sağlıklı ürünlerden biridir.

Little Concept tüm beşiklerinde güvenlik, konfor, doğallık ve fonksiyonelliği bir arada sunar. Ayrıca ebeveynlerin de favorisi olan, karyolaya dönüşebilen Mocha Beşik hem uzun yıllar kullanılabilir oluşu, hem de şık İskandinav tasarımı ile fark yaratır. Kayın ağacından üretilen güvenli ve ayarlanabilir beşik tabanı 2 yükseklik pozisyonu arasından seçim yapma imkanı da verir.



HAYAL ETTİĞİNİZ ÜRÜNLER THE LİTTLE CONCEPT’TE
Bebeğinizin sağlıklı ve deliksiz bir uyku çekmesine yardımcı olacak birbirinden güzel ürünleri sizler için The Little Concept’te bir araya getirdik.
Beşik ve karyola takımlarımız ile yatak tekstil ürünlerimizin tamamı bebek ve çocukların sağlığı, konforu, güvenliği düşünülerek tasarlandı.
Doğal, kaliteli, ahşap ürünlerin kullanıldığı; konforlu, şık, benzersiz beşik ve karyolalarımızla ilgili ayrıntılı bilgi için Whatsapp hattımızdan bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.